Therapie

Het kind weet het. Het kind kan het. Het kind doet het.
Kindertherapie is een speciale vorm van therapie, met als doel het kind te begeleiden bij het vinden van zijn of haar eigen oplossing. Het kind weet zelf (vaak onbewust) wat zijn of haar probleem is en wat er nodig is om het aan te pakken. Hierdoor komt de oplossing – hoe het kind zich wil voelen – snel in zicht. Door het ontdekken van zijn eigen kracht en hulpbronnen leert het kind met zijn problemen om te gaan, nu en in de toekomst.
Integratief betekent: door het combineren van alle kanten in jezelf, zodat deze elkaar aanvullen, word je een geheel; wanneer je een probleem hebt, voelt het soms voor jezelf of de buitenwereld alsof je het probleem bent; je bent je niet meer bewust van alle andere kwaliteiten, eigenschappen en emoties die er ook zijn. Door dit opnieuw te ontdekken en hervinden, word je weer wie je (helemaal) bent!
Hypnotherapie is een andere vorm van therapie die ik soms tijdens de sessies inzet wanneer dat helpend kan zijn. Hierbij help ik het kind te ontspannen en vertel ik een droomverhaal. Deze vorm van therapie werkt heel goed bij onbegrepen lichamelijke klachten ( zoals buikpijn of hoofdpijn) maar ook wanneer kinderen erg gespannen of angstig zijn. Soms maak ik gebruik van EMDR, bijvoorbeeld wanneer een kind een traumatische ervaring heeft gehad.
De therapie kan alleen werken wanneer het kind zich onvoorwaardelijk geaccepteerd voelt. Door het geven van vertrouwen en erkenning voelen de meeste kinderen zich snel veilig en prettig in de praktijk. Alles wat een kind tijdens de sessies vertelt of laat zien, is vertrouwelijk. Dit wordt uitsluitend besproken met de ouders als het kind hiermee instemt. Je wordt uiteraard wel op de hoogte gehouden van het proces wat jullie kind doormaakt, zodat je je kind zo goed mogelijk kunt ondersteunen. Lees verder: therapieverloop

DSC01503